Kinesio-taping

kinesio01Medical Taping Concept (Kinesiotaping)

Hooikoorts zie onderaan deze pagina.

Kinesio Taping is ontwikkelt in de jaren 70 in Azie (Japan en Korea), het is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van speciale tape. De tape activeert het zenuwstelsel en algemeen circulatiesysteem, waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen. Hier gaan ze er vanuit dat spieren behalve voor het mogelijk maken van beweging ook voor groot belang zijn voor de bloed – en lymfecirculatie. Als spieren niet goed functioneren kunnen er dus veel verschillende klachten ontstaan. Eind 1998 is de tape techniek in Europa geintroduceerd. In Nederland werd dit al snel opgepikt door artsen, fysiotherapeuten, oedeemtherapeuten en sportmasseurs. Tegenwoordig wordt dit concept toegepast in veel praktijken en ziekenhuizen. Ook wordt er in de sportwereld veel mee gewerkt bij het behandelen en voorkomen van sportblessures. 

 
De tape:
De tape waarmee gewerkt wordt is een elastische tape die waterresistent is. De lijmlaag die gebruikt is voor de tape is anti-allergisch; mensen die allergisch zijn voor pleisters kunnen hierdoor met deze tape wel behandeld worden. De lijmlaag is in een speciaal patroon aangebracht zodat het materiaal goed ventileert. Hierdoor wordt de tape goed verdragen, zelfs bij langdurige toepassing. De tape kan ongeveer een week blijven zitten.

Effecten:
Bij het plaatsen van de tape wordt een dusdanige houding aangenomen zodat de huid in het te behandelen gebied op spanning komt te staan. Nu wordt de tape op de huid geplakt. Wanneer er nu weer een neutrale houding wordt aangenomen en de huid dus niet meer op spanning staat, zorgt de elasticiteit van de tape ervoor dat de huid iets wordt opgetild. Er ontstaan welvingen, die “convolutions” worden genoemd.

Op deze manier ontstaat er meer ruimte in het onderhuids bindweefsel, waar veel bloedvaatjes, lymfevaatjes en receptoren die het zenuwstelsel beïnvloeden liggen.

Door de liftende werking van de tape ontstaat er drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en lymfeafvoer worden bevorderd. De druk op de pijnreceptoren neemt af, de ervaren pijn vermindert.

Met de tape kunnen verschillende weefsels binnen het menselijk lichaam beïnvloed worden. Voor elk weefsel wordt een andere techniek gebruikt.

De effecten die met de tape bereikt kunnen worden zijn als volgt in te delen:
– Pijndemping (druk op de nociceptoren neemt af)
– Spierfunctie verbeteren door tonus regulatie (toniseren en detoniseren)
– Ondersteunen van gewrichtsfunctie (de tape ondersteunt wat het lichaam onder optimale omstandigheden doet) 
– Belemmeringen in de bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen (door meer ruimte)
– Neuro-reflectoire beïnvloeding  (prikkeloverdracht)

HOOIKOORTS Taping:

Hoe kan medical taping bij hooikoorts werken?
Het uitgangspunt van de elastiche tapemethode is dat via een externe huidprikkeling reflectoir invloed kan worden uitgeoefend op de bij het innervatiegebied behorende weefselstructuren van ruggenmergsegmenten. De kinesiotape, die direct op de huid wordt aangebracht, stimuleert huidsensoren, die op hun beurt het neurogene stelsel in het lichaam prikkelen. Row Backgrounds

Hoe werkt een allergische reactie van het lichaam?
Hooikoorts is een allergische reactie op de pollen van struiken, grassen en bomen. Bij hooikoorts patienten reageert het afweersysteem meteen zodra stuifmeel in het lichaam komt. Het lichaam maakt dan de afweerstof IgE (immunoglobine E) aan. IgE bindt zich aan mestcellen (mastocyten) en aan basofiele granulocyten. 
Mestcellen bevinden zich voornamelijk in de slijmvliezen van de luchtwegen, darm en huid.
Basofiele granulocyten zijn witte bloedcellen met granulen (blaasjes met een eigen membraam in het cytoplasma van bepaalde cellen in het lichaam). In de granules zijn verschillende stoffen opgeslagen zoals histamine. De IgE receptoren zitten op het membraam van de cel waar de stuifmeelkorrels aan binden. Deze stuifmeelkorrels zijn antigenen. Histamine komt vrij en zorgt voor de allergische reacties die kenmerkend zijn bij hooikoorts. De bloedvaten verwijden en gaan lekken. Tevens zorgt het er voor dat de gladde spiercellen in de longen gaan samentrekken. Row Backgrounds

Segmentale verklaring voor de mogelijke werking van de tape:
In het lichaam bestaan segmentale relaties. Er is een wisselwerking tussen de spieren, botten, huid, organen en de regelsystemen. Tot die regelsystemen behoren het sympatische zenuwstelsel (zorgt voor onder andere meer lucht in de longen) en het parasympatische zenuwstelsel (zorgt voor rust en herstel).
Bij hooikoorts spelen de longen en het immuunsysteem een belangrijke rol. De reflexzone’s van de longen in het bindweefsel liggen met name thoracaal op de rug. De sympathische innervatie (zenuw aansturing) voor de longen liggen in de segmenten TH 2 – TH 5.
De parasympatische aansturing verloopt over de 10e hersenzenuw (nervus vagus). Deze belangrijke zwevende langste hersenzenuw,medical taping hooikoorts pectoralis major 1 600x400 ontspringt uit de hersenstam en heeft vertakkingen naar vitale organen in het lichaam. De behandeling met tape bestaat uit segmentale ondersteuning door een dorsale rugtape die wordt aangebracht in dit longgebied. Een mogelijke verklaring van verminderende klachten kan worden gezocht in de kalmerende werking van het allergisch reactiemechanisme. Het sympatische systeem komt tot “rust”.

Mechanische verklaring voor de mogelijke werking van de tape:
In de literatuur wordt gesproken over het bindweefsel (fascia) dat een grote rol speelt bij de immunologische afweer. De fascia komt voor in verschillende structuren en diktes, het is een netwerk dat door het gehele lichaam loopt. Een verstoring in dit netwerk kan klachten geven in het lichaam, waardoor spanningsverschillen ontstaan. Het lichaam kan deze spanning zelf oplossen, maar behandeling is vaak nodig voor een sneller herstel van de balans.

De fascia bevat veel sensoren. Door het aanleggen van de tape op de huid geef je een sensorische prikkel aan de fascia, waardoor een andere spannig ontstaat; het bindweefsel komt tot rust. Dit heeft dan weer een positieve invloed op het immuunsysteem, waardoor het lichaam bij hooikoorts minder zal reageren en stoffen aanmaakt voor een allergische reactie.
Vermoedelijk heeft de spanning van de fascia en/of de prikkeling van de sensoren in de hiuid een positief effect op de invloed van het immunoglobine IgE en daardoor direct op het vrijkomen van histamine. Row Backgrounds

Wanneer u besluit voor een behandeling voor het tapen tegen hooikoorts graag de plaatsen waar de tape geplaatst wordt (zie foto) te ontdoen van haren.

Prijs: € 15,00